AMSTERDAM - Het personeel van de ExelAviationGroup (EAG), het luchtvaartbedrijf van Erik de Vlieger, tast in het duister over de toekomst van de onderneming. De werknemers moesten maandagochtend uit de krant vernemen dat er waarschijnlijk surseance wordt aangevraagd, zo zeiden vakbondsbestuurders.

Bij EAG werken ongeveer duizend mensen. Dat het niet goed ging met de onderneming, was wel duidelijk. Onlangs kondigde de luchtvaartcombinatie aan "drastische maatregelen" te nemen om financieel gezond te worden. De Vlieger zei echter in De Telegraaf van maandag dat binnenkort uitstel van betaling wordt aangevraagd.

"Het is ongehoord dat de Exel-medewerkers dat uit de krant moeten vernemen", zei een woordvoerder van De Unie. De vakbond vindt het schokkend dat De Vlieger met geen woord rept over het lot van de werknemers. Ook de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) klaagt over het gebrek aan informatie over de toekomst van EAG.

De VNC vermoedde al dat het de verkeerde kant opging met EAG. Na de arrestatie van voormalig topman H. Prins wegens verdenking van onder meer afpersing kreeg het luchtvaartbedrijf een "naar geurtje", aldus VNC-voorzitter H. Popelier. De daaropvolgende arrestatie van De Vlieger heeft EAG volgens de vakbondsman ook geen goed gedaan.

De leveranciers nemen volgens Popelier geen genoegen meer met soepele afbetalingsregelingen, maar eisen boter bij de vis. "De Exel-groep moet waarschijnlijk onmiddellijk de rekeningen betalen. Dan gaat het snel bergafwaarts met het bedrijf."