Winkeliers van de Wereldwinkels staan voor een probleem met de verzilvering van cadeaubonnen die klanten inleveren. Er is te weinig geld om alle ingeleverde cadeaubonnen uit te betalen aan de winkeliers.

De Volkskrant meldt dit donderdag op basis van informatie van Wim Hart, voorzitter bij de Stichting Landelijke Wereldwinkel Cadeaubonnen, die het geld beheert. 

Winkeliers willen op dit moment 220.000 euro aan cadeaubonnen verzilveren, maar de stichting  die het geld beheert waarmee de winkels vergoed worden, heeft maar 110.000 euro op de bank staan.  

Als alle klanten die nog een cadeaubon hebben, besluiten die te gebruiken, stijgt de vordering naar 600.000 euro.

Een herstelplan is nodig, vindt de stichting van Hart. De komende drie tot vier jaar zouden de winkeliers dan geen cadeaubonnen kunnen inwisselen voor geld. Wel zouden de winkeliers ze mogen gebruiken om 20 procent van de voorraden te financieren. 

Als er geen plan komt dat gesteund wordt door de winkeliers, zou de stichting genoodzaakt zijn om het faillissement aan te vragen. 

Het gaat specifiek om cadeaubonnen van Stichting Landelijke Wereldwinkel Cadeaubonnen. De organisatie achter de Wereldwinkels Nederland benadrukt dat er met hun cadeaubonnen geen problemen zijn.