Nederland, Luxemburg en Oostenrijk eisen donderdag in een gezamenlijke verklaring opheldering van de Europese Commissie over haar besluit om in te stemmen met het Duitse tolplan. 

Dat hebben de landen woensdag afgesproken aan de vooravond van een vergadering van de Europese ministers van transport in Luxemburg.

Ze willen weten waarom de Commissie eerst tegen het voorstel was, maar er later toch mee instemde, aldus een woordvoerster van minister Melanie Schultz (Infrastructuur). De drie landen trekken gezamenlijk op in de kwestie. Ze gaan onder meer juridische analyses uitwisselen. Oostenrijk kondigde woensdag aan sowieso naar het Europese Hof te stappen om het tolplan te stoppen.

Schultz is fel tegenstander van het Duitse plan en zal volgens de woordvoerster al het mogelijke doen om het een halt toe te roepen, inclusief juridische stappen. Nu wordt eerst de reactie van de Commissie afgewacht, daarna kijken de landen verder naar vervolgstappen.

Tolheffing

De Duitse regering wil vanaf 1 januari 2019 tol gaan heffen op Duitse snelwegen. 

De Europese Commissie stelde in mei geen bezwaren meer te hebben tegen de Duitse plannen. De commissie wilde de tolheffing aan het Europees recht toetsen. De procedure is stopgezet, omdat de Duitse Bondsdag eind maart een gewijzigd tolvoorstel heeft goedgekeurd. 
 
In dat voorstel is aan de bezwaren van de commissie tegemoet gekomen. Zo worden de wegenvignetten voor milieuvriendelijke auto's goedkoper dan die voor vervuilende wagens.

Stappen

Demissionair minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) liet in het voorjaar al weten juridische stappen tegen de Duitse regering te overwegen.

Ze was niet tevreden met eerdere wijzigingen in de plannen. Zo was er bijvoorbeeld een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen in het voorstel opgenomen.