In 1992 werd voor het laatst op grote schaal gestaakt in de melkfabrieken

RIJSWIJK - Zeker twintig melkfabrieken en andere zuivelbedrijven ondervinden maandag de gevolgen van een staking onder werknemers. Die hebben hun werkzaamheden neergelegd om een betere CAO af te dwingen. De werkgevers hadden tot middernacht de tijd gekregen om tegemoet te komen aan de eisen. Er gebeurde echter niets.

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Zuivel eisen voor de nieuwe zuivel-CAO een loonverhoging van 7 procent in twee jaar. De werkgevers bieden 6,5 procent. De eerste acties begonnen zondagavond in het noorden van het land. In totaal werken er ongeveer 11.000 mensen in de zuivelindustrie.

Een bedrijf in Marum (Groningen) had zondagavond rond 21.00 uur de primeur van de eerste stakingslocatie. Later in de avond volgden bedrijven in Bedum en Meppel. Maandagochtend bijt een onderneming in Workum om 05.00 uur het spits af, gevolgd door een reeks andere bedrijven.

In 1992 werd voor het laatst op grote schaal gestaakt in de melkfabrieken. Er was toen tijdelijk geen melk in de winkels en boeren moesten de niet-opgehaalde melk in de sloot dumpen.