De verkoop van nieuwe campers en caravans zat afgelopen maand flink in de lift. Branchevereniging BOVAG sprak woensdag van verkooprecords voor de maand mei in Nederland.

Het aantal nieuwe campers dat in Nederland werd verkocht, nam vorige maand op jaarbasis met 59 procent toe tot 315 stuks. De verkoop van nieuwe caravans steeg met een kleine 26 procent tot bijna elfhonderd.

Van januari tot en met mei werden dit jaar in totaal 3.651 nieuwe caravans op kenteken gezet. Dat is 2 procent meer dan in de eerste vijf maanden van 2016. De camperverkoop steeg in die periode met bijna 16 procent tot 1.027.

De verkoop van gebruikte caravans steeg in de eerste vijf maanden van het jaar met 2,5 procent. Bij gebruikte campers was dit 7,5 procent.

In de lift

"Vorig jaar konden we al een mooie groei noteren en deze lijn zetten we nu door in 2017. Na een aantal jaren van daling zitten de caravanverkopen sinds maart 2015 duidelijk weer in de lift",  zegt Leo Diepemaat, voorzitter van branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie (KCI).

"We verwachten dat nog voor de zomervakantie 550.000 Nederlandse caravans en campers rondrijden, een record", aldus Diepemaat.

Consumentenvertrouwen

Volgens de BOVAG is het gestegen consumentenvertrouwen de belangrijkste reden voor de verkoopplus van de kampeeruitrustingen. Wellicht trok ook het mooie weer mensen over de streep.

Ook elders in Europa werden fors meer caravans en campers aan de man gebracht. Uit de Europese verkoopcijfers blijkt een groei van 5,2 procent in de periode januari tot en met mei voor caravans en campers samen.