Kledingfabrikant Guess heeft mogelijk de mededingingsregels overtreden. De Europese Commissie heeft daar aanwijzingen voor en stelt een diepgaand onderzoek in.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) vermoedt dat het Amerikaanse kledingmerk verboden afspraken met de detailhandel heeft gemaakt waardoor die niet online aan consumenten in andere EU-landen mag leveren.

Verkoop in de hele EU is juist een voordeel van de interne markt, stelt zij, omdat consumenten dan kunnen kiezen voor het goedkoopste product. Ook afspraken van Guess met de groothandel kunnen mogelijk niet door de beugel.

Bedrijven mogen weliswaar een distributiesysteem opzetten dat voor hen het beste is, maar ze moeten wel voldoen aan de regels voor eerlijke concurrentie. ''Wij willen er zeker van zijn dat Guess het spel volgens de regels speelt en klanten er niet van weerhoudt producten over de grens te kopen'', liet Vestager dinsdag weten.

Guess verkoopt kleding met onder de meer de merknamen Guess en Marciano. Hoelang het onderzoek gaat duren is nog niet bekend.