TAIPEI/PEKING - Voor het eerst in 56 jaar is er zaterdag commercieel vliegverkeer tussen China en Taiwan geweest. In Tapei landde rond half tien in de ochtend (plaatselijke tijd) een eerste Boeing van China Southern Airlines.

Het vliegtuig, met aan boord Taiwanese zakenlui, was anderhalf uur eerder opgestegen vanuit de Zuid-Chinese stad Guangzhou. Korte tijd later landden nog vijf toestellen.

Rond het middaguur arriveerde in Peking een passagiersvliegtuig dat vier uur eerder van de internationale luchthaven bij Taipei was opgestegen. In het toestel van de Taiwanese vliegmaatschappij China Airlines zaten 231 passagiers en vijftien bemanningsleden.

Chinese nieuwjaar

De rechtstreekse chartervluchten tussen China en Taiwan zijn het gevolg van een akkoord voor de periode rond de viering van het Chinese Nieuwjaar op 9 februari. Tot 20 februari zijn er 48 vluchten. Taiwan heeft na de feitelijke splitsing tussen het eiland en het vasteland van China in 1949 alle directe transporten verboden.

Betere betrekkingen

Waarnemers menen dat de kleine doorbraak in de luchtvaart de eerste aanzet kan zijn tot algemeen betere betrekkingen tussen beide Aziatische aartsrivalen. Anderen verwachten evenwel dat de spanningen over en weer spoedig zullen terugkeren. "Ik denk dat de politieke spanning zeer snel zal terugkeren, niet later dan de tweede helft van dit jaar", aldus een politiek analist in Peking. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.

Economie

Op economisch vlak zijn de verhoudingen beter dan op politiek vlak. Sinds de late jaren tachtig bloeit de handel tussen de twee rivalen. Taiwanese bedrijven hebben ongeveer 100 miljard dollar in China besteed.