Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een tuchtklacht ingediend tegen Romke van der V., voormalig bestuursvoorzitter van belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk. Hij moet zich vrijdag verantwoorden voor de tuchtrechter.

Dat meldt de Volkskrant dinsdag. Tegenover NU.nl bevestigt een woordvoerder van het OM dat er inderdaad een klacht loopt tegen "twee accountants van een groot belastingadvieskantoor".

Van der V. was controlerend accountant van een behang-ondernemer die in 2007 gebruikmaakte van een internationale belastingconstructie die door Baker Tilly Berk was opgezet. Vanwege zijn betrokkenheid stapte Van der V in 2014 op als bestuursvoorzitter.

De klacht komt volgens het OM inderdaad voort uit "een strafrechtelijk onderzoek door de FIOD naar een ondernemer in woondecoratie". Die ondernemer wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Vermoedelijk heeft hij een deel van de omzet afgeroomd via het buitenland.

De ondernemer en het belastingadvieskantoor zijn in het onderzoek als verdachte aangemerkt, maar de voormalig bestuursvoorzitter en een ex-partner worden niet strafrechtelijk vervolgd. Het OM heeft "geen bewijs van opzettelijke betrokkenheid".

Wel wordt hen een slechte jaarrekeningcontrole verweten. Ook vindt het OM het onterecht dat er door de accountants geen melding van ongebruikelijke transacties is gedaan. Beide accountants moeten zich vrijdag verantwoorden voor de tuchtrechter.

Eerder meldde de Volkskrant dat medewerkers van Baker Tilly Berk jarenlang dubieuze belastingconstructies voor Nederlandse ondernemers hebben opgezet via onder meer Cyprus en de Britse Maagdeneilanden. In ten minste een van de gevallen zou sprake zijn van belastingontduiking.