SCHIPHOL - De luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vliegen, zijn in het geweer gekomen tegen de tarieven die de luchthaven dit jaar in rekening brengt. De vervoerders hebben bezwaar aangetekend bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat tegen de verhoging van de start- en landingsgelden met gemiddeld 3,2 procent.

Dat heeft Barin, de belangenvereniging van alle maatschappijen die op Schiphol actief zijn, vrijdag bekendgemaakt. Het bezwaar van Barin krijgt steun van de IATA, de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart.

Schiphol stelt dat de verhoging van de tarieven nodig is om te kunnen investeren. Bovendien kampt de onderneming met hogere kosten, onder meer door de strengere beveiliging.

Barin is echter van mening dat Schiphol voldoende winst maakt om de havengelden dit jaar niet te laten stijgen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen de hogere kosten nauwelijks afwentelen op de passagiers, omdat door de concurrentie juist lagere ticketprijzen gewenst zijn, aldus de organisatie.

Barin heeft de afgelopen jaren al vaker bezwaar aangetekend tegen tariefsstijgingen op Schiphol. Deze zaken zijn nog steeds niet afgehandeld.