De regering van Trump overweegt sancties tegen de energiesector van Venezuela, waaronder ook staatsoliebedrijf PDVSA valt. Dat zeggen bronnen binnen het Witte Huis zondag tegen persbureau Reuters.

Van actie is nog geen sprake, maar het is een onderwerp van gesprek, aldus de anonieme ambtenaren. Ze benadrukken dat de regering voorzichtig is, en zich ervan bewust is dat eventuele maatregelen de economische en sociale crisis in het land verder kunnen versterken.

In Venezuela is het al langere tijd onrustig. Ondanks de grote olievoorraden, verkeert het land in een diepe crisis. Er is gebrek aan onder meer voedsel en medicijnen. De munteenheid kende in 2016 een inflatie van 800 procent, en het bruto binnenlands product kromp vorig jaar met 19 procent.

Al maanden protesteren de inwoners tegen het regeringsbeleid. De oppositie eist vrije verkiezingen, vrijlating van politieke gevangenen, respect voor het parlement en betere verzorging van de burgers met levensmiddelen en medicijnen.

De Amerikaanse president Donald Trump noemde de situatie in het land eerder "afgrijselijk" en "een schande voor de mensheid". Hij zei dat vorige maand na een ontmoeting in het Witte Huis met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

Gevolgen

Als de sancties doorgang zouden vinden, zou het grote gevolgen hebben voor Venezuela. De export van het land is voor 95 procent afhankelijk van olie.

Ook de Verenigde Staten zouden zelf last hebben de sancties. Venezuela is de derde grootste olieverstrekker van het land, na Canada en Saudi-Arabië. Venezuela was in maart goed voor 8 procent van de totale olie-import van de VS.

Financiële reddingslijn

Ambtenaren uitten ook hun zorgen over bedrijven die Venezuela een "financiële reddingslijn" bieden. Daarmee lijkt te worden gerefereerd aan zakenbank Goldman Sachs, die onder vuur kwam te liggen na de aankoop van 2,8 miljard dollar aan aandelen van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA.

"We maken ons zorgen over alles wat bijdraagt aan de status quo in het land" aldus een ambtenaar uit het Witte Huis. Een andere ambtenaar wijst bedrijven erop dat ze "morele overwegingen moeten maken" bij wat ze doen. De regering van Trump is nog niet met een officiële verklaring over de kwestie gekomen.