STUTTGART - DaimlerChrysler (Mercedes) heeft nog nooit zo veel vrachtwagens, bussen en bestelwagens verkocht als vorig jaar. Het record van 1999 (554.000 stuks) werd ruimschoots overtroffen met een verkoop van 712.200 exemplaren. In vergelijking met 2003 was de verkoop maar liefst 42 procent groter, zo heeft DaimlerChrysler donderdag bekendgemaakt.

Enkele jaren geleden was de vrachtwagendivisie nog een zorgenkindje, maar nu is het een van de meest winstgevende divisies van het concern. De resultaten komen bij de presentatie van de concerncijfers in februari, maar duidelijk is wel dat de bedrijfswinst van 885 miljoen euro van 2003 duidelijk overtroffen wordt, aldus divisiedirecteur Andreas Renschler.

DaimlerChrysler kon als grootste vrachtwagenproducent ter wereld goed profiteren van de opleving van de vraag op de wereldmarkt. Vooral in West-Europa en Noord-Amerika was er sprake van een grote vraag, aldus het concern.

Problemen zijn er nog wel bij Fuso, de Japanse truckfabrikant waar DaimlerChrysler een belang in heeft van 65 procent. De rest is van Mitsubishi. Fuso zit na een grote terugroepactie in de moeilijkheden, met als gevolg een last van 470 miljoern euro voor de grootaandeelhouder. "Met een radicale vernieuwingskuur zitten we wel op de goede weg", aldus directeur Renschler.