De overname van de scheepswerf Keppel Verolme door branchegenoot Damen Shipyards stuit niet op concurrentiebezwaren. 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf donderdag toestemming voor de deal. Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat er in binnen- en buitenland voldoende andere scheepswerven van concurrenten overblijven waaruit rederijen, en de Koninklijke Marine kunnen kiezen.

De Koninklijke Marine, die onderhoud en reparatie van grote marineschepen wegens ruimtegebrek in haar eigen werven uitbesteedt aan dergelijke bedrijven, verwacht geen negatieve gevolgen voor de prijzen.

De overname van Keppel Verolme, nu nog eigendom van Keppel Offshore & Marine uit Singapore, werd in april aangekondigd. Financiële details werden daarbij achterwege gelaten. 

Door de overname krijgt Damen de beschikking over een dok waar de allergrootste schepen, booreilanden en andere maritieme objecten kunnen worden binnengebracht voor bijvoorbeeld onderhoud of reparatie. Na de overname heeft Damen de beschikking over vier grote reparatiewerven in de nabijheid van de Rotterdamse haven.

Voordeel

Damen denkt onder meer voordeel te kunnen halen door samen op te trekken richting de markt. Extra banen staan vooralsnog niet op de tocht, al lieten de bonden in april weten daar nog niet gerust op te zijn. Bij Verolme verdwenen vorig jaar al zo'n honderd arbeidsplaatsen, Damen kondigde eerder dit jaar ook een fikse reorganisatie aan waardoor hondervijftig banen verdwijnen.

Damen exploiteert in totaal 33 scheepswerven over de hele wereld. Bij het in Gorinchem gevestigde bedrijf werken zo'n negenduizend mensen.