AMSTERDAM - Het afgeven van een pinpas aan een kassamedewerker om de pas door het apparaat te halen, blijkt riskant. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft aanwijzingen dat bij een grote pinpasfraude, gebruik wordt gemaakt van een methode waarbij een tweede apparaat de gegevens op de magneetstrip van de afgegeven pinpas kopieert.

Ook zou de pincode worden afgekeken, aldus persofficier S. de Klerk zaterdag. De gegevens worden gebruikt om met een valse pas rekeningen van niets vermoedende klanten te plunderen.

Eind mei hield de politie een verdachte aan in deze zaak. De persofficier wil enkel kwijt dat de verdachte betrokken is bij de fraude. Of het om een kassamedewerker gaat is niet bekend.

De fraude werd donderdag bekendgemaakt door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Volgens de NVB is de afgelopen tijd op twee plaatsen in Nederland met tientallen valse bankpasjes geld opgenomen. Dit terwijl de gedupeerden hun eigen pinpas gewoon in hun portemonnee hebben. Na controle krijgen de slachtoffers de schade vergoed, aldus de bankenvereniging.

Spookafschrijvingen

Eerder meldde de Postbank dat tientallen klanten tot 2000 euro misten door geldopnamen in Parijs, terwijl ze hun pas in bezit hadden en niet in Frankrijk waren geweest. Volgens de NVB maken deze spookafschrijvingen onderdeel uit van het onderzoek naar de pinpasfraude.

Drie jaar geleden kwam eenzelfde soort methode aan het licht met creditcards. In Rotterdam werd een internationale bende opgerold die creditcards vervalste. De fraude werd gepleegd in Aziatische restaurants in Nederland.

Als gasten met een creditcard betaalden, werd de gehele strip met een geavanceerd apparaat gekopieerd. Met valse kaarten kochten de dieven voornamelijk goederen, maar ze inden ook geld.

/NIEUWSPolitie stuit op grote pinpasfraude