Pensioenfondsen moeten volgens VNO-NCW door extra investeringen in Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen een actievere rol spelen in vijandige situaties. 

Daardoor zouden ze als aandeelhouder de langetermijndoelen van bedrijven beter kunnen bewaken. ''Een stuk bemesting van de eigen bodem", aldus voorzitter Hans de Boer van de ondernemersorganisatie.

Nederlandse pensioenfondsen zijn volgens VNO-NCW goed voor 1.400 miljard euro aan belegd vermogen. In de praktijk nemen institutionele beleggers volgens VNO-NCW maar een paar procent van de aandelen van beursgenoteerde bedrijven voor hun rekening.

''Als pensioenfondsen een iets groter belang nemen, kunnen zij actiever tegenwicht bieden aan partijen die alleen maar voor kortetermijngewin gaan", aldus De Boer.

Wettelijke bedenktijd

Verder blijft VNO-NCW pleiten voor een wettelijke bedenktijd van een jaar bij overnames, waarbij bedrijven overigens zelf moeten kunnen bepalen of ze daar al dan niet gebruik van maken. De organisatie zei eerder al dat multinationals van groot belang zijn voor de samenleving en dat zorgvuldigheid bij overnames belangrijker is dan snelheid.

Met een jaar bedenktijd zouden de belangen van alle partijen volgens VNO-NCW op een ''ordentelijke manier'' kunnen worden afgewogen, zonder dat bestuurders en commissarissen voortdurend juridisch onder vuur liggen zoals nu het geval is bij AkzoNobel.

Later op donderdag wordt in de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over vijandige overnames.