Professionele investeerders in het buitenland maken zich zorgen over de plannen om grote Nederlandse bedrijven te beschermen met speciale constructies. 

Het Financieele Dagblad meldt donderdag dat het International Corporate Governance Network (ICGN), een vereniging van institutionele beleggers, een brief heeft gestuurd hierover naar het ministerie van Economische Zaken.

Vooral een officiële bedenktijd bij een vijandig bod van ruim een jaar, zoals wordt overwogen, zou problemen opleveren, volgens de vereniging. Kerrie Warring, directeur van IGCN, schrijft dat een dergelijke eis efficiënte marktwerking en duurzame waardecreatie in de weg staat. Ook zou het moeilijker worden om een bedrijf goed te besturen.

Dit zou een negatief effect hebben op de Nederlandse economie en Nederlandse ondernemingen minder aantrekkelijk maken voor investeringen van buitenlandse partijen. Warring wijst erop dat 90 procent van de aandelen in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven in handen zijn van buitenlandse investeerders.

Het IGCN herkent wel dat het overnemen van een concern met een kortetermijnvisie misbruik in de hand werkt, maar een bedenktijd van een jaar zou een "disproportionele maatregel" zijn.