BUNNIK - Bouwbedrijf BAM NBM is bang dat de voorgenomen overname van HBG vertraging oploopt. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft de Europese Commissie verzocht de plannen van BAM NBM te laten afhandelen door de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa). Het verzoek van EZ houdt de zaak op tot zeker eind augustus. Die vrees heeft Koninklijke BAM NBM dinsdag uitgesproken.

Daarbovenop dreigt nog een extra vertraging van een maand, als de Europese Commissie het verzoek van Economische Zaken inwilligt, aldus het bouwbedrijf. In dat geval zouden beide partijen de overname pas eind september kunnen afronden. BAM NBM had graag half augustus de transactie voltooid.

Als de overname doorgaat, ontstaat een bouwconcern dat tot de toptien van Europa behoort. De omzet van BAM NBM zal dan verdrievoudigen van 2,9 miljard tot 8,5 miljard euro. In Nederland krijgen de twee een marktaandeel van 10 procent. De overnameplannen moeten worden getoetst omdat beide bedrijven samen mogelijk een te sterke positie innemen.

BAM NBM zegt de afhandeling door de mededingsautoriteiten met het volste vertrouwen tegemoet te zien. De bouwer uit Bunnik kocht het bouw- en baggerbedrijf uit Rijswijk eerder dit jaar van het Spaanse Dragados voor 715 miljoen euro. De twee willen een nieuw hoofdkantoor in de regio Utrecht. De nieuwe combinatie telt 32.000 werknemers.