Jeugdzorg Nederland en betrokken vakbonden zijn het eens geworden over een nieuwe cao jeugdzorg. De werknemers krijgen een structurele loonsverhoging van 3,65 procent.

De verhoging is uitgesmeerd over de looptijd van de nieuwe cao (1 januari 2017 tot april 2019), meldt FNV Zorg & Welzijn woensdag.

Per 1 juli stijgen de lonen met 1,65 procent en een jaar later gaan ze met nog eens 2 procent omhoog. Daarnaast ontvangt het personeel twee eenmalige uitkeringen van 0,65 procent en 0,5 procent.

Werkdruk

Jeugdzorg Nederland en de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV en FBZ zijn het ook eens geworden over een hogere vakantietoeslag, een vermindering van de werkdruk en meer werkplezier.

Zo heeft elke werkgever tot 1 mei volgend jaar de tijd om een plan maken voor het verminderen van de werkdruk. In dat plan moet onder meer staan wat een passende werklast is.

"Ik ben heel tevreden over dit resultaat. We hebben goede afspraken gemaakt over loon", reageert cao-onderhandelaar Gert Noortman van FNV Zorg & Welzijn. "Maar misschien nog wel belangrijker, we hebben stappen gezet om de veel te hoge werkdruk in de sector te lijf te gaan."

Struikelpunt

Volgens Noortman wilde Jeugdzorg Nederland lange tijd geen afspraken over de werklast en was dit "het grootste struikelpunt" in de onderhandelingen.

Ook zullen de bonden en Jeugdzorg Nederland samen optrekken bij een pleidooi voor een hoger jeugdzorgbudget. Ze zullen samen druk uitoefenen op het Rijk en de gemeenten.

Het cao-resultaat moet nog worden voorgelegd aan de vakbondsleden.