Uit het beloningsonderzoek van de Volkskrant blijkt dat de lonen van topmanagers in 2001 met gemiddeld 8,5 procent zijn gestegen

AMSTERDAM - De inkomens van topmanagers bij Nederlands grootste bedrijven zijn het afgelopen jaar minder hard gestegen dan in 2000. De beloning voor bestuurders (basissalaris, pensioen en bonussen) steeg in 2001 gemiddeld met 8,5 procent.

Dat schrijft de
Volkskrant

Toen kregen topmanagers er 14, respectievelijk 13 procent bij. In de inkomensstijging zijn eventuele optiewinsten overigens niet meegenomen.

Ahold-top

Bij supermarktconcern Ahold verdiende de top volgens de Volkskrant het meeste. Bestuursvoorzitter C. van der Hoeven kreeg ,1 miljoen euro voor zijn diensten, waarvan 1,7 miljoen euro door verzilverde opties. Zijn Amerikaanse collega R. Tobin kwam uit op ,2 miljoen euro.

Tobins basissalaris was lager dan dat van Van der Hoeven, maar zijn bonus was veel groter. Gemiddeld kregen de Ahold-bestuurders 3 miljoen euro mee naar huis.

Na Ahold verdienden de managers bij Unilever en KPN het meest. De telecombazen ontvingen gemiddeld bijna 2 miljoen euro, twee keer zoveel als een jaar eerder, aldus de krant. Dat gebeurde ondanks het feit dat KPN vorig jaar op het randje van de afgrond balanceerde.

Florissant

De Volkskrant noemt de cijfers des te opmerkelijker, omdat de prestaties van het Nederlandse bedrijfsleven zich vorig jaar juist minder florissant ontwikkelden. De nettowinst van beursgenoteerde ondernemingen daalde volgens het CBS met 77 procent.

Een kwart van de bedrijven, waaronder Shell en Philips, zag zijn bedrijfsresultaat en zijn beurskoers dalen, terwijl de bestuurders meer gingen verdienen. Voor een deel werden de inkomens bepaald op basis van 2000, weet het ochtendblad.

Voor dit jaar verwacht werkgeversorganisatie VNO-NCW overigens een nog minder sterke toename. Ruim een week geleden bracht zij onderzoek naar buiten waaruit bleek dat topmanagers er dit jaar 3,5 tot 4 procent bijkrijgen.

Bonussen

Een woordvoerder wijst er op dat de salarissen over vorig jaar voor een belangrijk deel werden bepaald door de enorme bonussen over het zeer goede jaar 2000. Hij tekent ook aan dat werknemers er volgens onderzoek van VNO-NCW vorig jaar, inclusief alle extra's die ook zij kregen, 6 procent op vooruit zijn gegegaan.

Vakcentrale FNV vindt de loonstijging van de topmanagers in vergelijking met de loonontwikkeling voor de gewone werknemers nog altijd te veel. Vooral de beloning voor de KPN-bestuurders is "ongelooflijk", vindt een woordvoerster. "Voor het personeel zat er 0 procent meer salaris in." Met hun oproep om de loonontwikkeling in de huidige CAO-onderhandelingen te matigen, zijn de werkgevers dan ook totaal aan het verkeerde adres, laat zij weten.