De werkloosheid in Duitsland is in mei gezakt naar 5,7 procent van de beroepsbevolking, het laagste niveau ooit. 

In april zat nog 5,8 procent van de Duitse beroepsbevolking ongewenst zonder werk. Het totaal aantal werklozen daalde in mei, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, met negenduizend naar 2,54 miljoen, maakt het Duitse statistiekbureau woensdag bekend.

De krimp van de werkloosheid volgt op cijfers over de economische groei in Duitsland. Die steeg in het eerste kwartaal in Duitsland met 0,6 procent geholpen door een sterke binnenlandse vraag en de wereldwijde opleving op de beurzen.

Volgens de centrale bank van Duitsland, de Bundesbank, zal de groei die komende maanden aanhouden. Dit zal merkbaar zijn in de werkgelegenheid en consumentenbestedingen.

De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de lage werkloosheidscijfers er mede toe zullen bijdragen dat de lonen in Duitsland gaan stijgen, wat weer goed is voor de inflatie van de eurozone. Duitsland is namelijk de grootste economie van Europa en daarmee een bepalende factor.

Eurozone

De werkloosheid in de eurozone is in april gedaald naar 9,3 procent. Met de daling van een niveau van 9,4 procent een maand eerder lag de werkloosheid op het laagste punt sinds maart 2009, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat.

Volgens Eurostat waren in het eurogebied in april iets meer dan 15 miljoen mensen werkloos. Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 7,8 procent. In de EU ging het om ruim 19,1 miljoen werklozen.

De laagste werkloosheid in de EU was in Tsjechië, Duitsland en Malta. De werkloosheid was het hoogst in Griekenland en Spanje. Voor Nederland werd door Eurostat een werkloosheid van 6,4 procent gemeld.

Verder waren in de eurozone ruim 2,6 miljoen jongeren werkloos. In alle 28 EU-landen hadden ruim 3,7 miljoen personen jonger dan 25 jaar geen baan.