DEN HAAG - Een op de drie bedrijven in Nederland houdt zich niet aan het rookverbod op de werkvloer. Dat blijkt uit 3700 inspecties die de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) in de tweede helft van afgelopen jaar heeft uitgevoerd.

Er zijn dertig boetes opgelegd en 1100 waarschuwingen gegeven.

Vanaf 1 januari 2004 moet de werkplek rookvrij zijn. De VWA is bij diverse bedrijven langsgegaan, zoals winkels, kantoren, bouwbedrijven en fabrieken. De opgelegde boetes variëren van 300 tot 2400 euro, meldde de autoriteit woensdag.

Ook de omvang van een bedrijf is volgens de autoriteit van invloed op het rookbeleid. Ondernemingen met meer dan honderd medewerkers hielden zich minder vaak aan het rookverbod dan middelgrote en kleine bedrijven. Daarbij merkte de VWA wel op dat een flink aantal grotere ondernemingen aparte rookruimtes heeft ingericht.

Een kwart van de ondernemers vindt het erg lastig om de werkplek rookvrij te maken. Dat heeft te maken met het personeel, dat een sigaret wil kunnen opsteken tijdens het werk. De meeste ondernemers (75 procent) vinden het rookverbod wel redelijk.

Werknemers die last hebben van tabaksrook, kunnen een klacht indienen bij de VWA. Dat is in de tweede helft van het afgelopen jaar 258 keer gebeurd. Naar aanleiding daarvan heeft de autoriteit inspecties uitgevoerd.