Prepaid creditcards zijn vaak duur en klantonvriendelijk. Die conclusie trekt de Consumentenbond dinsdag na een onderzoek naar de creditcards waarmee je alleen het bedrag kunt uitgeven dat je zelf op de kaart hebt gezet.

Zo zijn aan de meeste kaarten allerlei bijkomende kosten verbonden. Bovendien zijn de jaarlijkse kosten al vaak vergelijkbaar met die voor een gewone creditcard, namelijk tussen de 10 en 30 euro per jaar. 

Bij veel prepaid kaarten kost het geld als de kaart een bepaalde tijd niet gebruikt wordt. Zo betalen mensen met een Viabuy kaart bijvoorbeeld 9,95 euro per maand als ze de kaart twaalf maanden niet gebruikt hebben. Ook andere aanbieders brengen periodes van inactiviteit in rekening. 

Ook het activeren van de kaart kost vaak geld. Viabuy Prepaid Mastercard rekent hiervoor 89,70 euro voor drie jaar. Het opwaarderen van de kaart loopt op tot 10 euro. Ook geld van de kaart afhalen kost vaak geld. Moneypass, Money2Go en Viabuy rekenen hiervoor 10 euro.

De prepaid creditcards hebben wel als voordeel dat je niet meer uit kan geven dan het zelfgekozen opgeladen bedrag. Bij een gewone creditcard betalen consumenten een hoge rente als ze hun rekening niet op tijd voldoen en die kosten voorkom je met een prepaid card.

Daar staat tegenover dat de prepaid cards vaak niet als borg worden geaccepteerd bij het huren van een auto of het reserveren van een hotelkamer.