NIEUWEGEIN - Automatiseerder Ordina brengt geen bod uit op branchegenoot PinkRoccade. De onderneming liet dinsdag weten dat de informatie die PinkRoccade beschikbaar heeft gesteld voor het boekenonderzoek, Ordina "onvoldoende in staat stelt haar voorgenomen bod op verantwoorde wijze te onderbouwen".

De afgelopen maanden zat Ordina concurrent Getronics flink dwars bij diens voornemen PinkRoccade over te nemen. Vorig jaar was het samengaan van die twee al bijna beklonken, toen Ordina zich meldde als geïnteresseerde koper. Onder druk van grootaandeelhouders, waaronder de Nederlandse Staat, moest PinkRoccade Ordina een boekenonderzoek toestaan.

Nadere informatie

In de loop van dat onderzoek kreeg Ordina behoefte aan "nadere informatie", maar PinkRoccade heeft die niet willen geven. Die extra gegevens waren echter "essentieel om de mogelijkheid tot het behalen van synergievoordelen te beoordelen en voor het onderbouwen van de 'businesscase' van het samengaan van beide bedrijven", stelde Ordina dinsdag.

Bestuursvoorzitter van Ordina Ronald Kasteel verklaarde dinsdag teleurgesteld te zijn over de uitkomst. Hij vindt dat PinkRoccade "niet soepel" heeft meegewerkt aan het boekenonderzoek, ondanks aandringen aan de aandeelhouders. Het lijkt erop dat PinkRoccade iets heeft te verbergen, aldus Kasteel. Dat gevoel komt mede voort uit het feit dat de informatie waarom Ordina had gevraagd wat hem betreft ook aan Getronics mocht worden gegeven.

Transparantie

Kasteel zei in het boekenonderzoek behoefte te hebben aan een "grotere mate van transparantie", en niet zozeer aan concurrentiegevoelige informatie. De bestuursvoorzitter van Ordina vindt dat zijn bedrijf "geen eerlijke kans" heeft gehad. Kasteel voegde er overigens aan toe dat hij niet voor een gat gevangen zit en sluit de overname van een ander bedrijf niet uit. Namen wilde hij niet geven.

Getronics wilde nog geen officiële reactie geven op het besluit van Ordina. "Er ontstaat nu een nieuwe situatie", zei een woordvoerder, die eraan toevoegde dat Getronics de ontstane situatie eerst wil bestuderen.

Feestje

CNV Dienstenbond liet in een reactie weten dat het in deze zaak nog alle kanten op kan. "Of Getronics en PinkRoccade vieren een feestje, of de aandeelhouders van PinkRoccade gaan zich roeren en zeggen dat Ordina geen eerlijke kans heeft gehad. In het laatste geval zijn we weer terug bij af", meende bestuurder Wim Burggraaf van CNV. "Ik sta nergens meer van te kijken."

FNV-bestuurder Jan Paul Veenhuizen gaat er vooralsnog vanuit dat PinkRoccade nu verder gaat met Getronics. Dat betekent dat er in elk geval duidelijkheid is voor de werknemers, zei hij. Getronics wil bij een fusie ongeveer vierhonderd banen schrappen in Nederland.