NEW YORK - Na een slechte start wisten de belangrijkste indices op de beurs in New York vrijdag de schade beperkt te houden. Kort na opening van de handel verloor de Dow-Jonesindex 1 procent en de Nasdaq, waar veel technologiefondsen staan genoteerd, moest zelfs 3 procent terug.

Uiteindelijk sloot de Dow-Jonesindex de dag op 9589,67 punten, een verlies van 0,4 procent ten opzichte van het slot van donderdag. Schermenbeurs Nasdaq ging het weekeinde in met een min van 1,3 procent op 1535,48 punten.

Beide graadmeters vielen terug door de omzetwaarschuwing van chipmaker Intel die donderdagavond naar buiten kwam en vrijdag voor forse verliezen op de Europese beurzen had gezorgd. Meevallende werkloosheidscijfers zorgden echter voor tegenwicht. Beleggers zagen er een teken van herstel voor de Amerikaanse economie in.

Intel

De koers van Intel viel 18,5 procent. Het bedrijf was daarmee een van de grootste dalers. De chipmaker sleurde ook branchegenoten AMD en Texas Instruments mee in zijn val, al konden die de schade met dik 7 procent in verhouding beperken.

Een andere forse daler was Tyco. Het geplaagde conglomeraat kondigde vrijdag aan onderzoek te doen naar de eerder deze week opgestapte topman Dennis Kozlovski. Hij zou geld van het bedrijf in kunst en appartementen hebben gestoken.

Kozlovski trad af nadat bekend was geworden dat hij van belastingfraude wordt verdacht. Beleggers raakten hun vertrouwen in Tyco al eerder kwijt toen in de nasleep van de Enron-affaire bleek dat het bedrijf overnames had verzwegen. Het aandeel verloor vrijdag 30,8 procent.

De euro verloor licht tegenover de dollar. De Europese munt stond rond het slot van Wall Street op 0,9435 dollar, tegen 0,9465 dollar na het sluiten van de handel in Amsterdam.