Studenten geven er aanzienlijk minder de voorkeur om na hun studie bij banken aan de slag te gaan vergeleken met een jaar eerder.

Vrijwel alle (inter)nationale banken staan dit jaar lager op de lijst ten opzichte van 2016, blijkt uit onderzoek van het Zweedse adviesbureau Universum.

Voor de lijst zijn bijna 23.000 studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen geraadpleegd.  

De Rabobank krijgt met een zeventiende plaats de hoogste notering in de lijst van 130 bedrijven. Een daling van zeven plekken. Op plek 29 (min 5) staat ABN Amro. Van de Nederlandse grootbanken staat alleen ING er minder slecht voor. De bank steeg zelfs één positie van 21 naar 20.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is op plek 42 (min 3 vergeleken met 2016) de eerste buitenlandse financiële instelling op de lijst van favoriete werkgevers. Daarna volgen JP Morgan op 52 (min 5), Deutsche Bank op 56 (min 6), Morgan Stanley op 68 (min 6) en Barclays op 69 (min 11).

Tesla

De top vijf is ten opzichte van 2016 onveranderd gebleven. Dat betekent dat Heineken, KLM, Google, Nike en Apple in die volgorde nog steeds als populairste werkgevers worden genoemd.

Opvallende hoogste nieuwe binnenkomer is Tesla op plek 6. Daarmee streeft de Amerikaanse bouwer van elektrische auto's in één klap bedrijven als Unilever, Shell en Philips voorbij.

De studenten identificeren zich met de "groene missie" van oprichter Elon Musk, aldus de onderzoekers.