AMSTERDAM - De waarschuwing van de Amerikaanse chipfabrikant Intel zorgde vrijdag op alle belangrijke beurzen in Europa voor angst onder beleggers. Direct bij de opening van de handel doken de indices enkele procenten in het rood om in de loop van de dag gestaag verder te zakken.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam sloot de week af op 454,14 punten, een verlies van 2,6 procent. Ook Parijs en Londen moesten flink terug, zij het minder dan Amsterdam. De CAC-40 verloor 1,9 procent op 4020,27 punten en belandde zelfs even onder de 4000 punten, de FTSE 0,75 procent. Frankfurt stond met ruim twee uur handel te gaan op een verlies van 2 procent.

Het slot in Amsterdam maskeert door een sprongetje in het laatste half uur hoe groot de schade eerder op de dag was. De AEX-index stond halverwege de middag even onder de 450 punten, maar krabbelde licht op door meevallende werkgelegenheidcijfers in de Verenigde Staten. Het tij werd echter niet volledig gekeerd, vooral ook doordat de cijfers nog geen zekerheid boden dat de VS op de goede weg zijn.

Philips

Vrijwel alle fondsen boekten verlies op het Damrak. De grootste verliezen kwamen op het conto van technologiebedrijven Philips (min 6,5 procent) en ASML (min 5,1), maar ook de financiële waarden gingen kopje onder met verliezen van 3 tot 5 procent. Alleen Fortis ontsprong de dans en sloot, net als Gucci, onveranderd.

"Beleggers gaven vrijdag duidelijk de hoop op en verkochten op grote schaal stukken", aldus een handelaar. "Tijdelijke onzekerheid over de ontwikkeling op Wall Street speelde daarin mee, maar ook keren particulieren voor langere tijd de beurs de rug toe."

MidKap

Het verlies van de MidKap-index (1,2 procent op 484,02 punten) viel nog mee in vergelijking met de AEX. Supermarktconcern Laurus en automatiseerder PinkRoccade stegen zelfs ruim 2 procent. Grote verliezers waren echter KLM, Océ en Draka.

Europa

In de rest van Europa leden chipfondsen het meest onder het Intel-nieuws. In Frankfurt daalden Infineon en Epcos fors, in Parijs STMicroelectronics en in Londen ARM. Ook telecomfondsen deden het slecht, onder aanvoering van mobieltjesproducent Nokia. Een winstwaarschuwing van RF Micro Devices deed het Finse concern de das om. Nokia is de grootste klant van deze producent van chips voor zaktelefoons.

De euro sloot in de Europese valutahandel de week af op 0,9445 dollar tegen 0,9465 donderdag. Vorige week kostte de munteenheid nog 0,9330 dollar. In pond sterling kostte de euro 0,6470 pond. Dat was donderdagmiddag 0,6480.