TOKIO - De Japanse autofabrikant Nissan heeft vorig jaar met 3,19 miljoen auto's een productierecord gehaald. Het aantal geproduceerde auto's was 8 procent hoger dan in 2003, zo heeft de op een na grootse autobouwer van Japan dinsdag bekendgemaakt.

Vooral de groei van de Nissan-productie in het buitenland droeg ertoe bij dat het concern op een record uitkwam. Buiten de eigen landsgrenzen produceerde Nissan het afgelopen jaar 1,75 miljoen auto's. Ook dat aantal was niet eerder zo hoog. In eigen land nam de productie af met 2,2 procent tot 1,44 miljoen stuks.

Toyota

Bij Toyota, Japans grootste autoproducent, nam de productie vorig jaar toe met 10,6 procent tot 6,72 miljoen voertuigen. Ook bij dit concern was er sprake van een sterke productiegroei in vestigingen in het buitenland.

Als de Toyota's die worden geassembleerd bij Daihatsu en vrachtwagenfabrikant Hino bij de cijfers worden opgeteld, dan komt het productieaantal te staan op 7,55 miljoen. Ook dat aantal is 10,6 procent hoger dan in 2003. Toyota, die 51 procent van de aandelen heeft van Daihatsu en Hino, passeerde vorig jaar Ford als op een na grootste autoproducent ter wereld.

Bij Honda zagen vorig jaar 3,18 miljoen auto's het daglicht. De toename ten opzichte van 2003 bedraagt 7,2 procent. In eigen land groeide de productie met 6,1 procent, in het buitenland met 7,9 procent.

Mitsubishi

Mitsubishi deed het slecht. Het veelgeplaagde concern, dat met de nodige terugroepacties in een kwaad daglicht is komen te staan, produceerde 1,41 miljoen auto's. Dat betekent een achteruitgang van 10,6 procent ten opzichte van 2003. Zowel in Japan als de Verenigde Staten zakte de verkoop van 's lands enige verlieslijdende autoproducent sterk in.

Mazda

Mazda kwam dinsdag ook met productiecijfers. De onderneming liet in 2004 1,13 miljoen wagens van de band rollen, 8,9 procent meer dan in 2003. De productie in de Mazda-vestigingen buiten Japan groeide hard, met 31,1 procent. In eigen land produceerde de onderneming, die voor eenderde in handen is van het Amerikaanse Ford, 2,2 procent meer.