Het Franse staatsenergiebedrijf Electricité de France (EDF) krijgt komende week van de antitrustwaakhond in Brussel groen licht voor de overname van een deel van de activiteiten op het gebied van kernenergie van industrieconcern Areva.

Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times zondag op basis van bronnen.

Het akkoord maakt het voor de Fransen mogelijk de nucleaire industrie van het land te hervormen. De steun van Brussel is noodzakelijk voor de herstructurering van Areva.

De overname moet de balans van het concern met in totaal 5 miljard euro versterken. Na de verkoop bestaat Areva nog uit een onderdeel dat uranium wint en een kernbrandstofdivisie.

Areva schrijft al jaren rode cijfers. De vraag naar kerntechnologie staat onder druk sinds de nucleaire ramp in de Japanse stad Fukushima een paar jaar geleden. Areva kampt onder meer met toegenomen concurrentie en een forse daling van de uraniumprijs.

Concurrenten van Areva hadden eerder kritiek geleverd op de op handen zijnde deal. Zo was het Finse TVO vooral bezorgd over de concurrentie op de markten voor nucleaire technologie, brandstof en diensten.

Evengoed is het Finse bedrijf zich bewust van het belang van de herstructurering van de Franse nucleaire industrie.