AMSTERDAM - Stroombedrijven hebben steeds meer last van fraudeurs, wanbetalers en agressieve klanten, meldt het Algemeen Dagblad. Daarvan zijn 'gewone' klanten de dupe: alleen al door illegale stroomaftap is hun jaarnota gemiddeld zo'n 25 euro hoger. Dat zeggen de directeuren van energiebedrijven Nuon en Eneco in de krant. Samen bedienen de bedrijven ongeveer vier miljoen mensen.

"De fraude stijgt schrikbarend snel. We hebben écht te maken met een maatschappelijk probleem", zegt bestuursvoorzitter Ronald Blom van Eneco. Vooral de hennepplantages, die hun stroom meestal illegaal aftappen, jagen de kosten op. "We zien dat wietplantages verschuiven van een amateuristische bijverdienste naar harde en professionele criminaliteit." Eneco overlegt met politie en justitie in Utrecht om het komende jaar ongeveer driehonderd stroomdieven aan te pakken.

Volgens Nuon-baas Ludo van Halderen knoeien ook 'gewone' huishoudens met hun meter om de stroomrekening te drukken, met soms levensgevaarlijke situaties tot gevolg. Verder klagen Van Halderen en Blom over het verslechterende betaalgedrag en stijgende agressie van klanten.