De G7, die op Sicilië een bijeenkomst houdt, boekt vooruitgang in de onderhandelingen op het gebied van vrijhandel.

Reuters meldt op basis van "een Franse presidentiële bron" dat de houding van de Verenigde Staten milder is geworden. Beleidsmakers zouden overleg voeren over de precieze bewoording van een gezamenlijke boodschap. De belangrijkste struikelblokken zijn klimaatverandering en internationale handel, meldt de bron.

De Amerikaanse president Donald Trump zou gisteren nog achter gesloten deuren hebben gezegd dat hij Duitse automakers wil dwarszitten bij de toegang tot de Amerikaanse markt.

Het handelsbeleid van Trump draait om 'America First'. Hij heeft meerdere keren gedreigd importheffingen in te stellen voor bedrijven die volgens hem niet genoeg investeren in de Verenigde Staten.

Trump liet verder weten dat de NAVO-bondgenoten hun bijdragen aan de NAVO al beginnen op te voeren. Dit zei de Amerikaanse president twee dagen nadat hij had gezegd dat ze niet genoeg aan defensie besteden.

''Veel NAVO-landen hebben ermee ingestemd hun betalingen aanzienlijk te verhogen, zoals ze moeten doen. Het geld begint binnen te stromen, de NAVO zal veel sterker worden", aldus Trump op Twitter.

Trump schreef ook dat hij volgende week een beslissing neemt over het wel of niet ondersteunen van het Akkoord van Parijs, de internationale overeenkomst over klimaatverandering. Trump ligt als enige dwars met betrekking tot de klimaatafspraken uit 2015.