Merkel verdedigt opnieuw handelsoverschot Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opnieuw het Duitse handelsoverschot verdedigd na kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump.

De zakenman beschuldigde Duitsland ervan "erg slecht" te zijn op het gebied van handel en suggereerde dat er te veel Duitse auto's worden verkocht in de Verenigde Staten. Hij zou achter gesloten deuren hebben gezegd dat de Amerikaanse regering daar een stokje voor gaat steken.

Merkel vertelde aan Trump dat het handelsoverschot is te wijten aan factoren waar de Duitse regering geen invloed op heeft. Verder legde ze de nadruk op de banen die door Duitse investeringen in de VS worden gecreëerd.

Zo hebben de drie grootste Duitse automerken in de VS tienduizenden mensen in dienst in autofabrieken. In 2016 kochten Amerikaanse consumenten 846.000 auto's van Duitse merken. Dat is omgerekend 4,8 procent van alle autoverkopen. 

Het kabinet van Trump spreekt zich al langer uit voor protectionistisch handelsbeleid en vaak wordt ook het Duitse handelsoverschot aangevallen. Trump staat hier overigens niet alleen in. Eerder werd er vanuit Griekenland gewezen op het feit dat Duitsland veel meer exporteert dan importeert.

De onlangs gekozen Franse president Emmanuel Macron verklaarde voorafgaand aan de Franse verkiezingen dat het Duitse handelsoverschot beschadigend is voor de Europese economie. Overigens zei hij ook dat Frankrijk ten eerste een eigen verantwoordelijkheid heeft als het gaat om structurele hervormingen.

Lees meer over:
Tip de redactie