De hervormingen van de Chinese overheid zijn niet genoeg om de groeiende schuldberg van het Aziatische land tot stilstand te brengen.

Twee dagen nadat kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van het communistische land afwaardeerde, meldt het ratingbureau dat er mogelijk nog een kredietverlaging aankomt als er niet meer wordt gedaan.

China heeft nu een oordeel van A1 bij Moody’s. Dit is lager dan bijvoorbeeld Nederland, maar betekent nog steeds dat Moody’s de kans groot acht dat het land zal voldoen aan alle schuldverplichtingen.

Chinese media zijn niet te spreken over de verlaging. De kredietbeoordelaar zou de verlaging hebben gebaseerd op een verkeerde methodologie. Ook zouden de problemen in China worden overdreven.

Een beleidsmaker bij Moody’s wees erop dat de Chinese economische groei vooral wordt gedreven door uitgaven van overheden. Hiervoor steken de overheden zich in de schulden. Als die schulden sneller groeien dan verwacht, is mogelijk ook een rating van A1 niet meer op zijn plaats, aldus Moody’s.