Zwakkere groei economie Verenigd Koninkrijk dan verwacht

De economie van het Verenigd Koninkrijk is in het eerste kwartaal iets minder sterk gegroeid dan gedacht. 

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde nieuwe raming van het Britse statistiekbureau.

De groei zwakte af tot 0,2 procent op kwartaalbasis, van 0,7 procent een kwartaal eerder. In een eerdere raming werd nog uitgegaan van 0,3 procent groei.

Het lijkt erop dat de aanstaande brexit de Britse economie nu echt begint te raken. Uit de cijfers blijkt dat de export afgelopen kwartaal is teruggelopen.

Daarbij waren de consumentenbestedingen dusdanig afgezwakt dat ze het minst bijdroegen aan de groei sinds 2014.

Brexit

Sinds het referendum over de Brexit in juni vorig jaar is het Britse pond ook flink in waarde gedaald. Mede daardoor is de inflatie in het land de laatste tijd stevig aan het oplopen, terwijl de lonen nauwelijks toenemen.

Economen zien voor de rest van 2017 vooralsnog weinig tekenen van verbetering. De onderhandelingen met Brussel over het Britse vertrek uit de Europese Unie moeten nog beginnen, waardoor over de precieze voorwaarden nog steeds grote onzekerheid bestaat.

Nieuwe verkiezingen

Volgende maand worden er bovendien nieuwe verkiezingen gehouden in het Verenigd Koninkrijk. Die stonden eigenlijk gepland voor 2020, maar zullen nu op 8 juni plaatsvinden.

De Britse premier Theresa May vond het vervroegen van de stembusgang noodzakelijk om politieke eenheid en daarmee een nieuwe mandaat te bewerkstelligen voor de gesprekken over de Brexit.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie