BERLIJN - De export van Nederlandse bloemen en planten naar Rusland die sinds eind juni vorig jaar stillag, kan vanaf half februari weer op gang komen. In Berlijn hebben delegaties uit Nederland en Rusland daarover zaterdag afspraken gemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Russische keuringsinspecteurs komen naar Nederland, op kosten van het Nederlandse bedrijfsleven. Minister Veerman (Landbouw) is zeer tevreden en ingenomen over deze doorbraak, liet zijn woordvoerder tegenover het ANP weten.

Importverbod

De Russen vaardigden de ban uit na de vondst van trips, een insect dat schadelijk kan zijn voor alle planten. In december besloot Moskou ook nog eens tot een importverbod voor groente, fruit, zaden en pootaardappelen uit Nederland.

Die import kan vanaf 1 maart ook weer beginnen, aldus de woordvoerder. De Russische inspecteurs zullen op een beperkt aantal plaatsen in Nederland worden ingezet. Rusland is een groeimarkt voor Nederlandse bloemen en andere plantaardige producten. De waarde van de jaarlijkse export bedraagt ongeveer een half miljard euro.

Details

Het akkoord dat de komende weken nog op details moet worden uitgewerkt, werd vrijdag ingeleid door minister Veerman en zijn Russische collega Gordeev. Zij troffen elkaar in de wandelgangen van de Grüne Woche, de jaarlijkse landbouwbeurs in Berlijn. Gordeev reageerde positief op een voorstel dat Veerman al begin december had gedaan om Russische keuringsinspecteurs toe te laten. Experts zouden zaterdag daarover verder praten.

De Russen wilden aanvankelijk keuringsinspecteurs op alle ruim honderd locaties waarvandaan bloemen en andere waar richting Rusland gaan. Dat vond het bedrijfsleven, dat de keuringskosten zou financieren, een beetje te gortig. Besloten is nu om de export richting Rusland en dus de controle te laten lopen via vijf lokaties, die nog moeten worden aangewezen. Ook de keuringskosten zijn onbekend.

Interessante markt

Volgens Veermans woordvoerder zijn dit soort regelingen niet echt nieuw. Ook de Chinese markt stelt bijzondere eisen. "Rusland is nu eenmaal ook een interessante markt."