AMSTERDAM - De winstwaarschuwing die de Amerikaanse chipfabrikant Intel donderdag nabeurs gaf, heeft de beleggers in Europa vrijdag verder in onzekerheid gebracht. "Het lijkt erop dat iedereen voor het weekeinde van zijn aandelen af wil", aldus een handelaar.


Bekijk video

Er heerst al langer nervositeit over de economie en de conflicten in het Midden-Oosten en tussen India en Pakistan. Al met al werd de verkoopdruk vrijdag wel erg groot. De beurzen openden dan ook direct fors lager.

In Amsterdam noteerde de AEX-index na de gong 7 punten in de min. De graadmeter zakte in de ochtend steeds dieper weg. Even voor het middaguur noteerde de AEX een verlies van 13,65 punten (2,93 procent) op 452,35. Het verlies kan verder oplopen, want de volgende steun ligt volgens analisten rond de 440 punten.

Alle 24 - sinds het wegvallen van KPNQwest uit de AEX - hoofdfondsen noteerden verlies. Na de winstwaarschuwing van Intel wilden beleggers vooral af van technologiefondsen. Toeleverancier voor de chipindustrie ASML leverde 8,38 procent in op 17,28. "Vreemd", oordeelde de handelaar. "Zijn Taiwanese klant TSMC liet vrijdag toch goede cijfers zien. Blijkbaar negeren beleggers dat."

Ook Philips, voor een kwart eigenaar van datzelfde TSMC, liet een flinke veer. Het elektronicaconcern liet donderdag al weten te beschouwen als een verloren jaar. Het aandeel noteerde 6,34 procent lager op 28,66 euro. Postbedrijf TPG hield onder de AEX-fondsen het verlies met 0,9 procent nog het meest beperkt.

Op de andere beurzen in Europa was het beeld niet anders. De technosector liet al snel koersverliezen zien van 4 procent of meer. De beurs van Londen tegen de middag 1,8 procent lager, die van Frankfurt verloor 2,8 procent en Parijs stond 2,9 procent in de min.

De belegger kreeg niet alleen een winst- en omzetwaarschuwing van Intel voor zijn kiezen, maar ook nog eens aan afwaardering van dat aandeel door Merrill Lynch. Ook andere aandelen in deze sector zijn volgens de zakenbank te hoog gewaardeerd. In New York stonden daardoor aandelen als Dell, Applied Materials en Microsoft al flink onder druk.

De hele chipsector ging daardoor onderuit. In Frankfurt bungelde Infineon onderaan de beursindex met een koersverlies van 7,5 procent. In Londen was ARM bijna de rodelantaarndrager op een 4,6 procent lagere koers. In Parijs zakte STMicroelectronics met bijna procent.

In de telecomsector verging het de beleggers ook slecht. Deutsche Telekom belandde even op een dieptepunt door een koersdaling van 4,3 procent. Gsm-producenten als Ericsson (minus ,5 procent) en Nokia (minus 5 procent) kregen er stevig van langs.

Alles wees erop dat Wall Street later op de dag lager zal openen. Dat verergerde de zaken alleen maar. Vrijdag worden ook de cijfers van de Amerikaanse arbeidsmarkt over mei bekend. Wellicht kunnen die voor wat lucht zorgen.

Euro

De euro stond rond het middaguur op 0,9450 dollar, iets lager dan de 0,9465 dollar bij het slot van de handel van donderdag. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,6480 naar 0,6470.