Moody's verlaagt kredietwaardigheid China

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van China verlaagd. Het bureau verwacht dat de financiële kracht van China wat zal afzwakken de komende jaren door de stijgende schuld en de minder sterke economische groei.

De rating van China ging met één stap omlaag, van Aa3 naar A1. Het is voor het eerst sinds 1989 dat China een afwaardering van Moody's aan de broek krijgt.

De Chinese rating is nu gelijk aan die van landen zoals Japan, Saudi-Arabië, Israël en Estland. Het vooruitzicht voor de kredietbeoordeling bij Moody's ging van negatief naar stabiel, wat betekent dat een nieuwe afwaardering er voorlopig niet inzit.

De Chinese economie gaat gebukt onder hoge schulden van lokale overheden, consumenten en bedrijven. Dankzij ruime kredietverstrekking groeide de Chinese economie in het verleden juist heel sterk. Nu zwakt die groei af, waardoor die toenemende schulden voor steeds meer druk op de financiën zorgen.

Doel

De Chinese overheid heeft als doelstelling om de economie jaarlijks met minstens 6,5 procent te laten groeien. Volgens Moody's zal de groei van de tweede economie van de wereld echter steeds afhankelijker worden van stimuleringsbeleid door de overheid.

Door de afwaardering kan het duurder worden voor de overheid om geld te lenen. Overigens is het grootste deel van de Chinese staatsschuld in handen van binnenlandse investeerders.

Peking erkent de risico's die zijn ontstaan door de hoge schulden en is bezig de kredietverstrekking aan banden te leggen. Dat moet ook voorkomen dat er oververhitting op de huizenmarkt ontstaat. Ook werkt de overheid aan andere hervormingen om de economie duurzamer te maken.

In een reactie op de afwaardering liet de Chinese overheid weten dat Moody's de economische moeilijkheden overdrijft en dat het bureau de inspanningen van de staat om de economie te hervormen onderschat.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie