AMSTERDAM - Bierconcern Heineken heeft een bod gedaan op een Duitse brouwer en oriënteert zich op het vergroten van zijn belang in China. Dat heeft de brouwer vrijdag naar buiten gebracht.

Via zijn joint venture Brau Holding International heeft Heineken een bod gedaan op 90,7 procent van de aandelen van de Duitse brouwer Würzburger Hofbräu. De overnameprijs is 34 miljoen euro. In het samenwerkingsverband Brau Holding International heeft Heineken een belang van 49,9 procent en Schörghuber Corporate Group 50,1 procent.

Würzburger Hofbräu bestaat sinds 1643 en is gevestigd in Noord-Beieren. De onderneming bezit een brouwerij in Würzburg en een in Poppenhausen. Volgens Heineken is het bedrijf de belangrijkste brouwer in de regio met een volume van 360.000 hectoliter. De onderneming voert onder meer de merken Würzburger Hofbräu, Werner Bräu, Lohrer Bier en Wächtersbacher.

Aandeelhouder

Met de belangrijkste aandeelhouder van de Chinese Kingway Brewery, GDH, bespreekt Heineken de mogelijkheden om zijn belang in deze Chinese brouwerij te vergroten. Momenteel bezit de Amsterdamse biermaker 21 procent van het aandelenkapitaal. Volgens de Britse Financial Times wil Heineken een controlerend belang om beter te kunnen concurreren met het Amerikaanse Anheuser-Busch en andere grote concerns die actief zijn op de Chinese biermarkt, die de grootste van de wereld is.

Ook deze transactie verloopt via een joint venture, Heineken-APB, Asia Pacific Breweries. Deze gemeenschappelijke onderneming is weer deel van een samenvoeging van Heineken en Fraser & Neave.

Volgens Heineken zijn de gesprekken nog in een 'zeer vroeg stadium' en is het niet zeker of het tot een uitbreiding komt.