Blokker Holding verkoopt woonwarenhuis Leen Bakker aan investeringsmaatschappij Gilde Equity Management. Leen Bakker was sinds 1998 eigendom van Blokker.

Dat maakt Blokker dinsdag bekend, zonder de verkoopsom te vermelden. Het bedrijf heeft de Centrale Ondernemingsraad om advies gevraagd.

Gilde, dat onder meer eigenaar van woninginrichter Kwantum is, zegt verder te werken aan het versterken van de marktpositie. De nadruk zou daarbij op duurzame, autonome groei liggen. Ook wil de investeerder de online strategie van het bedrijf verder invullen en aanscherpen.

Onafhankelijke merken

Gerhard Nordemann van Gilde benadrukt dat Leen Bakker en Kwantum als zelfstandige, onafhankelijke merken zullen blijven bestaan. Ook heeft de transactie geen gevolgen voor de werkgelegenheid bij Leen Bakker.

Nordemann: "Leen Bakker is een sterk merk met een prachtige historie en met volop perspectief en potentie. We hebben veel vertrouwen in de toekomst van Leen Bakker." Ook Blokker-topman Jeroen Visser is verheugd over de transactie.

CNV

Vakbond CNV reageert positief. "De overnemende partij wil Leen Bakker laten groeien, de medewerkers behouden hun arbeidsvoorwaarden en het sociaal plan van Blokker blijft intact. Dit is positief nieuws", aldus Martijn den Heijer van CNV Vakmensen.

De vakbond is blij dat de overname "in ieder geval de medewerkers van Leen Bakker rust geeft". "We hopen uiteraard dat in de nabije toekomst ook voor andere onderdelen uit de Blokker Holding een soortgelijke overname mogelijk is."

Reorganisatie

Blokker maakte vorige week bekend dat het zich volledig gaat richten op de gelijknamige winkels in huishoudelijke artikelen. Door de reorganisatie sluiten honderd filialen hun deuren. Bij zusterbedrijf Marskramer gaan nog eens honderd eigen winkels dicht. Bij elkaar verdwijnen zo'n negentienhonderd banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding.

Marskramer gaat verder als franchiseformule. De andere winkelformules worden de komende tijd verkocht. Naast Leen Bakker zijn dat onder meer Intertoys, Maxi Toys, Xenos en Big Bazar.

Blokker Holding

Blokker Holding is in totaal goed voor ruim 2.168 vestigingen in acht verschillende landen. Wereldwijd werken nog zo'n 20.990 medewerkers bij de holding. Leen Bakker heeft 2.360 medewerkers, 170 winkels en 8 franchisefilialen.