Werkgevers treffen weinig maatregelen om herhaling van een burn-out bij hun werknemers te voorkomen. 56 procent van de werknemers die terugkeren na een burn-out zegt dat de leidinggevende geen aanpassingen heeft gedaan.

Dat blijkt uit onderzoek dat Kantar Public uitvoerde in opdracht van Zilveren Kruis. Voor het onderzoek werden 533 respondenten ondervraagd. Zij hebben de afgelopen vijf jaar een burn-out gehad en zijn vervolgens weer aan het werk gegaan.

Van de ondervraagden is 55 procent bang voor een terugval. Een derde denkt dat hun leidinggevende heeft geleerd van de situatie. 54 procent is daar niet van overtuigd. Bijna 30 procent ervaart geen ruimte om een terugval bespreekbaar te maken met de leidinggevende.

Er wordt te vaak alleen naar de werknemer zelf gekeken wanneer hij of zij een burn-out heeft gehad, vindt hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Arnold Bakker. "De werknemer krijgt een coach en gaat bijvoorbeeld op cursus mindfulness. Allemaal gericht op het beter omgaan met stress. Terwijl er meestal ook echt iets aan de werkzaamheden en omstandigheden binnen de organisatie zelf moet veranderen om een nieuwe burn-out te voorkomen."