SHANGHAI - Het Amerikaanse internetveilinghuis eBay steekt dit jaar 100 miljoen dollar (78 miljoen euro) in China om zijn positie te vergroten op de groeiende markt voor handel via internet. Dat doet eBay via EachNet, zijn dochterbedrijf in de Volksrepubliek, zo heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld.

Met deze investering mikt eBay op de ruim 94 miljoen Chinezen met een internetaansluiting en op de groeiende middenklasse. Het land beleeft al jaren achtereen een forse economische groei.

Vorig jaar heeft eBay EachNet overgenomen voor 150 miljoen dollar (117 miljoen euro). Daarvoor hadden de Amerikanen een belang van een derde in EachNet dat in 1999 door twee Chinezen na hun studie aan de universiteit van Harvard was opgericht. Vorig jaar maakten 10 miljoen internetters gebruik van EachNet waarbij voor 3 miljard yuan (280 miljoen euro) aan goederen werd verhandeld, claimt EachNet.

Naast de investering in EachNet maakte eBay ook bekend voor 325 miljoen dollar in contanten drie miljoen aandelen van een Zuid-Koreaanse internetveilingplaats te kopen. Verder is India's grootste internetveilingsite Baazee.com voor 50 miljoen dollar gekocht.

In 2004 had eBay 135 miljoen gebruikers. Via de site werd voor ongeveer 24 miljard dollar verhandeld.