BONN - T-Mobile, de divisie mobiele telefonie van het Duitse telecomconcern Deutsche Telekom, wil voor het eind van 2006 ongeveer 2200 banen kwijt zijn. In Nederland zet het bedrijf een streep door circa 190 banen, zo zei een woordvoerster van T-Mobile donderdag. De maatregel maakt deel uit van plannen om jaarlijks 1 miljard euro te bezuinigen als reactie op tegenwind op de markt.

De onderneming wil verder een deel van haar activiteiten afstoten en het assortiment mobiele telefoons dat het verkoopt, uitdunnen van zestig tot dertig à veertig. De helft van de besparingen wordt geïnvesteerd in uitbreiding van het bedrijf, zo liet directeur Rene Obermann weten.

"Het doel is duidelijk, winstgevende groei bij een aanvaardbaar kostenniveau in plaats van groei tegen elke prijs", stelde Obermann. Het merendeel van de banen die het bedrijf schrapt, 1200, verdwijnt in Duitsland. T-Mobile hoopt gedwongen ontslagen te kunnen voorkomen. De onderneming heeft op het ogenblik over de hele wereld 21.000 mensen in dienst.

Net als de rest van de organisatie heeft T-Mobile in Nederland opdracht gekregen om jaarlijks 10 procent minder operationele kosten te maken. "Dat komt neer op een bedrag van 90 miljoen euro. Om die besparing op te kunnen brengen, moeten er circa 190 banen verdwijnen", verklaarde de woordvoerster. In Nederland telt T-Mobile 1560 arbeidsplaatsen.

Het bedrijf verwacht niet dat er ontslagen vallen. "We hebben tot eind 2006 de tijd en proberen via natuurlijk verloop tot de reductie te komen", lichtte de zegsvrouw toe. "Daarnaast denken we aan herplaatsing naar onze winkels." T-Mobile is bezig met de inrichting van eigen winkels, waarvan er nu acht zijn. "We denken dat het aantal winkels in Nederland eind 2005 tot twintig is gegroeid."