Nederland houdt hoogste status bij kredietbeoordelaar

Nederland behoudt bij kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) het hoogst mogelijke rapportcijfer: AAA.

Dat betekent dat S&P het zeer onwaarschijnlijk acht dat leningen aan de Nederlandse staat niet kunnen worden terugbetaald.

In een rapport onderstreept S&P vrijdag dat de sterke economische prestaties van Nederland ook goed zijn voor de schatkist. Voor de komende twee jaar voorziet S&P verdere economische groei en verbetering van de staatskas.

Het vooruitzicht voor de kredietwaardigheid van Nederland is en blijft stabiel. Dat wil zeggen dat S&P er niet van uitgaat dat er op korte termijn iets zal veranderen aan de AAA-beoordeling.

Werkloosheid

Voor dit jaar voorziet S&P een economische groei met 2 procent, waar eerder rekening werd gehouden met een plus van 1,5 procent. Een jaar later zal de groei van het bruto binnenlands product iets zijn afgevlakt tot 1,7 procent.

Verder zal volgens S&P de werkloosheid dit jaar dalen naar circa 5 procent van de beroepsbevolking. Dat was een jaar eerder nog 6 procent. De inflatie zal dit jaar en volgend jaar uitkomen op gemiddeld 1,5 procent, zo is de verwachting.

Brexit

Wel wijst S&P op de relatief hoge schulden van Nederlandse huishoudens. Ook is de economie van Nederland sterk afhankelijk van handelspartners en daarmee kwetsbaar voor externe factoren.

S&P doelt onder meer op de onrust rondom de Brexit-procedure of het toenemende protectionisme in veel landen. De gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse economie zullen volgens S&P vanaf 2019 voelbaarder worden.

Groei

Dat de Nederlandse economie goed presteert, bleek onlangs uit de cijfers van het Centraal voor de Statistiek (CBS). Het bruto binnenlands product (bbp) groeide in het eerste kwartaal van 2017 met 0,4 procent vergeleken met de driemaandsperiode eerder. Ten opzichte van een jaar geleden bedraagt de groei zelfs 3,4 procent.

Het is de hoogste groei sinds 2008. Het is het twaalfde kwartaal op rij dat de economie groeit. Vooral investeringen in woningen en vervoersmiddelen droegen bij aan de economische groei. Ook uitvoer en consumptie zaten in de lift, aldus het statistiekbureau.

Lees meer over:
Tip de redactie