NEW YORK - Een negatief rapport van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch over 's werelds grootste chipmaker Intel en de zorgen over de oplopende spanningen tussen Pakistan en India en in het Midden-Oosten leidden donderdag tot een negatieve stemming op Wall Street.

De Dow-Jonesindex leverde 172,16 punten in (1,76 procent) om te sluiten op 9624,64 punten. De Nasdaq-index, de graadmeter voor de technologiefondsen, verloor 40,38 punten (2,53 procent) op 1554,88 punten.

Het in de Dow genoteerde Intel verloor 4,19 procent en was daarmee de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. Farmacieconcern Merck, dat ook al een slecht analistenrapport kreeg te verwerken, droeg bij aan de algehele malaise. Het fonds verloor ruim 3 procent.

Slechts drie van de dertig Dow-fondsen gingen de handel uit met koerswinsten. AT&T, het Amerikaanse telecomconcern dat interesse zou hebben voor de boedel van het failliette KPNQwest, was met een plus van 0,86 procent de grootste stijger. De twee andere stijgers waren Microsoft en McDonalds.

Chipverdriet

Intel en een aantal andere chipfondsen die eveneens een negatief oordeel kregen, trokken de hele technologiesector naar beneden. In de Nasdaq-index waren de verliezers ook ver in de meerderheid. Een van de winnaars was ondanks het algehele 'chipverdriet' National Semiconductor. Deze toeleverancier voor de chipindustrie verraste beleggers met beter dan verwachte kwartaalcijfers en werd beloond met een koersstijging van 0,72 procent.

Beleggers negeerden donderdag een signaal dat het economisch herstel in de Verenigde Staten mogelijk doorzet. Tijdens de handel werd bekend dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering sterker was gedaald dan verwacht.

"We zitten echt in een situatie waarin welk slecht rapport dan ook voldoende is om de indices omlaag te trekken", stelde een handelaar op Wall Street vast. De euro noteerde aan het einde van de handel in New York 0,9460 dollar. Eerder op de dag was de koers in Europa 0,9465.