AMSTERDAM - Eigenschappen als goed kunnen delegeren en coachen, een wij-gevoel creëren en vertrouwen wekken, zijn essentieel voor een vrouw in een topfunctie. Dat is een van de conclusies in de afstudeerscriptie van communicatiewetenschapper Carlijn Gerritsen. Met de constatering dat deze androgyne kenmerken het meest succesvol zijn, lijkt de bewering 'een goede manager is een mannelijke' van tafel, meent zij.

Doorzettingsvermogen en karakter zijn ook belangrijke eigenschappen verklaren zeventien vrouwen die grotendeels aan de top van het bedrijfsleven staan. Zij werkten mee aan het onderzoek dat Gerritsen hield. Dat doorzettingsvermogen naar voren komt is opvallend denkt zij, omdat dit geen eigenschap is die in andere onderzoeken naar voren gekomen is.

Gerritsen, die vandaag afstudeert als eerste masterstudent in Toegepaste Communicatiewetenschappen aan de Universiteit in Twente, deed het onderzoek in opdracht van het project 'Women on Board'. Dit project is om meer vrouwen in hoge functies van het bedrijfsleven te krijgen. Nederland deelt op wereldniveau de zesentwintigste plek met Pakistan.