'Laptopverbod tijdens vluchten kost ruim 1 miljard'

Een eventueel verbod op laptops in de handbagage op vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten kan luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers meer dan 1 miljard dollar gaan kosten. 

Dat heeft topman Alexandre de Juniac van de internationale branchevereniging IATA woensdag gezegd in een gesprek met Bloomberg Television.

Nu al moeten laptops en andere elektronische gadgets groter dan een smartphone in de ruimbagage worden opgeborgen op vluchten tussen de VS en sommige landen in het Midden-Oosten. Terroristen zouden plannen hebben om in dergelijke apparaten explosieven aan boord te smokkelen.

De verwachting is dat de Amerikaanse overheid het verbod binnenkort wil uitbreiden naar vluchten afkomstig vanuit Europese landen. Er is nog geen officiële bekendmaking over een eventuele uitbreiding gedaan. 

Koffer inchecken

Door het laptopverbod moeten reizigers verplicht een koffer inchecken om een laptop mee te kunnen nemen. Daar moet inmiddels bij nagenoeg elke luchtvaartmaatschappij voor worden bijbetaald. Voor zakenreizigers geldt bovendien dat zij op langere vluchten onderweg niet kunnen doorwerken.

Uitbreiding van het verbod naar de EU zou volgens De Juniac niet alleen veel geld kosten, maar ook een barrière opwerpen voor zakelijk verkeer tussen Europa en de VS. De IATA-directeur is er niet van overtuigd dat de ernst van de dreiging de ingrijpende maatregel rechtvaardigt. Hij wil graag meer informatie van de Amerikanen.

De Juniac ziet meer heil in andere veiligheidsmaatregelen, zoals intensievere controles van handbagage, ook met behulp van scanapparatuur om explosieven op te sporen. Hij roept de VS en de EU, die woensdag op hoog niveau overleg voeren over de kwestie, op om hoe dan ook de luchtvaartmaatschappijen nauw te betrekken bij eventuele maatregelen.

Lees meer over:
Tip de redactie