FRANKFURT - De Europese rente blijft staan op 3,25 procent. Dat hebben de zes directeuren van de Europese Centrale Bank (ECB) en de twaalf centralebankpresidenten van de eurozone donderdag besloten tijdens hun tweewekelijkse vergadering in Frankfurt.

Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de herfinancieringsrente, staat al zeven maanden op 3,25 procent. Een rentewijziging was niet verwacht gezien de sterke daling van de dollar ten opzichte van de euro. De kans op het importeren van inflatie is daardoor kleiner geworden. Bovendien schommelt de inflatie in de eurozone rond de 2 procent, de doelstelling van de ECB.

Eerder op dag besloot Bank of England al haar rentetarieven te handhaven. Het belangrijkste tarief van de Britse centrale bank, de reporente, bedraagt 4 procent.

De ECB vergaderde donderdag voor het eerst met de Griek Lukas Papademos als vice-president. Hij volgde per 1 juni de Fransman Christian Noyer op. Daardoor levert Frankrijk voor het eerst sinds de oprichting van de ECB geen directeur. Wel wordt verwacht dat de huidige Franse centralebankpresident, Jean-Claude Trichet, volgend jaar juli Wim Duisenberg opvolgt als president van het dagelijks bestuur van de ECB. Trichet werd onlangs vrijgepleit van betrokkenheid bij een bankschandaal.

Duisenberg geeft later op de dag nog een persconferentie. Hij zal worden geflankeerd door Papademos.