ABN Amro ziet winst verder toenemen in eerste kwartaal

ABN Amro heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer winst geboekt. De nettowinst kwam uit op 615 miljoen euro, meldt de bank woensdag.

Dat is 30 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. In het vierde kwartaal van 2016 kwam de nettowinst nog uit op 333 miljoen euro.

De bank profiteerde onder meer van een toename van de kredietverlening. Topman Kees van Dijkhuizen spreekt van een goed kwartaal.

"De lage en negatieve rentestanden hebben we kunnen opvangen en de rentebaten zijn toegenomen door groei van de belangrijkste kredietportefeuilles (hypotheken, mkb en zakelijke kredieten) en door het verlagen van de depositorente", zegt hij.

ABN Amro was woensdagochtend desondanks de grootste daler in de AEX, met een min van 2,1 procent. De bank moest namelijk fors meer geld opzijleggen voor slechte leningen. Ook zag het financiële concern een bepaalde graadmeter voor de winstgevendheid dalen, net als zijn kapitaalbuffer.

Baten

De rentebaten vormen de belangrijkste inkomsten van de bank. Deze groeiden netto met 3 procent tot bijna 1,6 miljard euro. De provisiebaten bleven verder stabiel en er was sprake van een toename in de overige operationele baten. De kredietvoorzieningen liepen verder op van 2 miljoen naar 63 miljoen euro, maar waren daarmee volgens de bank nog altijd ''laag''.

De buffers en schuldratio bleven wel wat achter bij de verwachtingen van analisten. Dat heeft maken met een aantal wijzigingen op de balans in verband met het berekenen van bepaalde risico's. Daaraan wordt volgens Van Dijkhuizen gewerkt en de verwachting is dat die aanpassingen later dit jaar of begin volgend jaar weer teruggedraaid worden.

Afgezet tegen de inkomsten van de bank wist ABN AMRO zijn kostenniveau te verbeteren. De kosten zelf liepen wel wat op, als gevolg van wettelijke heffingen als de bankenbelasting en het depositogarantiestelsel.

Goede weg

Van Dijkhuizen, die begin dit jaar Gerrit Zalm opvolgde als hoogste baas bij ABN Amro, is ervan overtuigd dat de bank ''op de goede weg'' is voor het behalen van zijn strategische doelstellingen.

Deze week nog werden een nieuwe financieel directeur en risicodirecteur benoemd. Onlangs is er aan de top van de bank stevig afgeslankt. In totaal 29 topmanagers hebben het concern verlaten of vertrekken in de komende twaalf maanden.

Nog onder het bewind van Zalm werd vorig jaar een streep gehaald door bijna 2900 banen. Van Dijkhuizen heeft het idee dat voorlopig voldoende is ingegrepen. ''Maar we blijven niet vier jaar op onze handen zitten'', voegde hij daaraan toe. De bank blijft de ontwikkelingen in de markt hiervoor voortdurend in de gaten houden.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie