MAASTRICHT - De klinkeroven van cementfabriek ENCI in Maastricht kan open blijven. Dat stellen de ondernemingsraad (OR) en de vakbonden dinsdag op basis van een eigen plan. Het behoud van de oven betekent dat er honderd banen minder verloren gaan.

Het moederbedrijf van ENCI, de Duitse cementfabrikant HeidelbergCement, kondigde vorig jaar een reorganisatie aan van de activiteiten in de Benelux. Dat is inclusief de sluiting van de klinkeroven, waar onder grote hitte een halfproduct van mergel wordt gestookt. Daarbij gaan 220 arbeidsplaatsen verloren en verdwijnt ook de mergelwinning in Maastricht. In de rest van Nederland gaat een streep door nog eens vijftig banen.

Volgens de OR en de vakbonden bevat de onderbouwing van de directie "een groot aantal onzorgvuldigheden". Als ENCI "efficiënter omgaat met mensen en middelen" levert het in bedrijf houden van de oven 4 miljoen euro per jaar op. "Ik ga ervan uit dat de directie nu de sluiting van de oven van tafel gaat halen", zei bestuurster H. Kijzers van FNV-Bondgenoten dinsdag.

Kijzers dreigt met acties als de directie niet instemt met het plan van de OR. Ze sluit stakingen daarbij niet uit, liet ze dinsdag weten.

De directie van ENCI wil op dit moment nog niet reageren, en de rapportage eerst grondig bestuderen, laat ENCI dinsdag weten. In de eerste helft van februari zal de directie met een standpunt komen. Bij ENCI en de Belgische zustermaatschappij CBR werken zo'n 1300 mensen. De inmiddels samengevoegde bedrijven produceerden in 2003 zo'n 4,5 miljoen ton grijs cement. Bij moedermaatschappij HeidelbergCement werken wereldwijd zo'n 42.000 mensen. De omzet bedroeg in 2003 6,4 miljard euro.