AMSTERDAM - Politie en justitie zijn een grote fraude op het spoor met vervalste pinpassen. Op twee plaatsen in Nederland is de afgelopen tijd met tientallen valse bankpasjes geld opgenomen. Een verdachte is aangehouden in deze zaak, maar het onderzoek loopt nog, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag.

Vorige week meldde de Postbank dat tientallen klanten tot 2000 euro misten door geldopnamen in Parijs, terwijl ze hun pas in bezit hadden en niet Frankrijk waren geweest. Volgens de NVB maken deze spookafschrijvingen onderdeel uit van het onderzoek.

Criminelen zijn volgens de NVB er de afgelopen tijd in geslaagd pinpassen in handen te krijgen en achter de bijbehorende pincodes gekomen. Vervolgens is met valse passen geld opgenomen, terwijl de originelen in de portemonnee van de eigenaren zat. Gedupeerden krijgen na controle de schade vergoed, aldus de bankenvereniging die verder geen bijzonderheden kwijt wil.

De NVB roept mensen op de bank in te lichten als er iets verdachts aan de hand lijkt te zijn met geld- of betaalautomaten.