SCHIPHOL - Bezoekers van de luchthaven Schiphol worden tegenwoordig via de intercom gewaarschuwd alleen de officiële taxi's die voor de luchthaven staan te gebruiken. De mededeling is het laatste middel in de strijd tegen zogenoemde ronselaars, chauffeurs die zonder toestemming in de hal passagiers wegkapen.

Volgens de bedrijfsleider van Schiphol Taxi zijn dagelijks enkele tientallen chauffeurs bezig met het ronselen van aankomende passagiers. "De marechaussee en de luchthavenbeveiliging spreken die mensen wel aan, sturen ze soms weg of geven ze een proces-verbaal", aldus Schiphol Taxi. "Dat is helaas niet effectief genoeg gebleken."

Daarom is in overleg met de luchthaven besloten het nu anders aan te pakken en passagiers te waarschuwen. "Schiphol heeft daar ook belang bij. We willen hier geen Zuid-Europese taferelen waarbij chauffeurs staan te vechten om een klant."

"De klanten worden opgewacht bij de gate, dan moeten ze vervolgens een heel eind naar een rare plek lopen waar de auto's staan want die mogen niet voor de deur staan. Vervolgens deugen de tarieven ook niet. Wij krijgen er klachten over, maar kunnen er niets aan doen", aldus de woordvoerder van het taxibedrijf.

De woordvoerder kan niet met zekerheid zeggen of de ronselaars hem omzet kosten. "Dat kan ik zeker niet uitsluiten, maar sinds 11 september is het sowieso wat minder." Taxi Schiphol heeft zelf per dagdeel ongeveer 100 chauffeurs aan het werk.