Winkelketen Blokker sluit komend jaar honderd filialen. Bij zusterbedrijf Marskramer gaan nog eens honderd eigen winkels dicht. Bij elkaar verdwijnen zo'n 1.900 banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding.

Marskramer gaat bovendien verder als franchiseformule. De onderneming laat daarnaast weten dat de ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker in de etalage worden gezet.

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt het hoofd boven water te houden. De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Banen komen te vervallen bij de winkels van Blokker en Marskramer, bij distributie en op het hoofdkantoor. In totaal werken daar nu zo'n zevenduizend mensen. ''We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers'', zei topman Casper Meijer. Hij noemde de maatregelen dinsdag ''ingrijpend maar noodzakelijk". 

De winkels die gesloten worden, zijn filialen die structureel verlieslatend zijn en op onrendabele locaties staan. De details worden de komende maanden verder uitgewerkt.

Een deel van de medewerkers van het hoofdkantoor van de holding wordt ondergebracht binnen de winkelformules. 

Omgebouwd

De circa vierhonderd vestigingen die na de ingreep overblijven, worden omgebouwd naar de nieuwste formule. Daarbij moeten assortiment, prijsstelling en beschikbaarheid van producten verbeteren. Inmiddels zijn er al zo'n tweehonderd klaar.

De reorganisatie zal de komende jaren de nettoresultaten van Blokker onder druk zetten, verwacht de onderneming. De jaarcijfers worden in juni bekendgemaakt

De bevoorrading van de Blokker-winkels wordt ondergebracht in één distributiecentrum in Geldermalsen. De activiteiten in het distributiecentrum in Mijdrecht worden stapsgewijs afgebouwd. Eerder bleek al dat warenhuisketen Hudson's Bay daar zijn intrek neemt.

Het bedrijf probeert de overige winkelketens 'intact' te verkopen, met behoud van werkgelegenheid voor circa 13.500 werknemers in binnen- en buitenland. Blokker heeft een sociaal plan met de bonden afgesproken.

De afgelopen twee jaar schrapte Blokker al bijna achthonderd arbeidsplaatsen. Ook door de overige ketens werd de bezem gehaald, waarbij het doek viel voor de stenen winkels van Cook & Co. In België werd onlangs de sluiting van 69 van de 190 Blokker-filialen aangekondigd.

Voor de aangekondigde maatregelen zullen de Centrale Ondernemingsraad of de ondernemingsraden van de individuele ondernemingen om advies worden gevraagd.

Een deel van de medewerkers van het hoofdkantoor van de holding wordt herplaatst binnen de winkelformules. De resterende functies worden afgebouwd en verdwijnen op termijn.

Vakbonden

"Voor de medewerkers is het echt verschrikkelijk dat alles wat Blokker Holding de afgelopen jaren heeft gedaan om het tij te keren, is mislukt", zegt Nico Meijer van FNV Handel in een reactie. "Drie maanden geleden werd nog gezegd dat het concern op koers lag."

"Er is een sociaal plan maar we blijven het traject uiteraard met argusogen volgen. Het belangrijkste is dat de medewerkers ander werk vinden", aldus Meijer.

CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer: ''Dit is een enorme klap voor de medewerkers. Het bedrijf toonde afgelopen jaar moed door samen met vakbonden een sociaal plan te maken om alles overeind te houden. Nu blijkt dat veel onderdelen niet zijn opgewassen tegen de enorme competitie op de onlinemarkt. Het gaat om het verlies van veel meer arbeidsplaatsen dan wij vooraf hadden voorzien.''

Nieuwe kansen

De honderden ontslagen medewerkers van Blokker mogen door het aantrekken van de economie rekenen op nieuwe kansen. Die zei minister Henk Kamp van Economische Zaken tegen de ongeveer 1.900 werknemers.

Kamp verwees naar de gunstige cijfers over de krachtige economische groei en de gestaag dalende werkloosheid die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag uitbracht. De berichten over Blokker "maken duidelijk dat groei niet vanzelfsprekend is'', zei de minister.

Winkeliers kampen volgens hem met structurele veranderingen in het gedrag van hun klanten en de snelle groei van online winkelen. "Bedrijven in deze sector zullen moeten blijven vernieuwen.''